Redactie

Regenboogvlag als reactie op Nashvilleverklaring

Veel gemeenten hangen deze week de regenboogvlag uit. Daarmee nemen ze afstand van de omstreden Nashvilleverklaring waarin homoseksualiteit en transgenderisme worden veroordeeld.

Maandag al lieten Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Haarlem, Hilversum, Kaag en Braassem, Leiderdorp, Utrecht, Weesp en Zoeterwoude op sociale media weten dat zij de regenboogvlag hadden gehesen. Dinsdag volgden Almere, Amersfoort, Appingedam, Baarn, Beesel, Berg en Dal, Bergen, Breda, Brummen, Coevorden, Culemborg, De Bilt, Delft, Den Haag, Dronten, Druten, Emmen, Geertruidenberg, Gorinchem, Gouda, Haaren, Harderwijk, Heerlen, 's-Hertogenbosch, Heusden, Hillegom, Huizen, Landsmeer, Leiden, Lingewaard, Lochem, Meerssen, Nijmegen, Oldambt, Oldenzaal, Oost Gelre, Oostzaan, Oss, Ouder-Amstel, Overbetuwe, Rijswijk, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Sittard-Geleen, Stichtse Vecht, Tiel, Uithoorn, Velsen, Venlo, Vlijmen, Vlissingen, Voorschoten, Waalwijk, Winterswijk, Woerden, Zaanstad en Zeist. Later in de week volgden nog meer gemeenten.

De gemeente Westervoort toonde haar solidariteit door de IJsselbrug te verlichten in de kleuren van de regenboog. Hoorn zette de vlag maandagavond in tijdens zijn nieuwjaarsreceptie.

Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) van Utrecht verwoordde het gevoel van de gemeenten op Twitter zo: 'Utrecht is een diverse stad met ruimte voor iedereen. Je geaardheid of keuze voor geslacht doet daar niets aan af. Daarom hijsen ook wij de regenboogvlag als reactie op de Nashvilleverklaring.' Burgemeester Hans Beenakker van Tiel plaatste op Twitter een foto van de raadzaal van zijn gemeente waar artikel 1 van de Grondwet is aangebracht. 'Tiel is een veelkleurige stad. Alle inwoners zijn gelijkwaardig. Voor ons is artikel 1 van de Grondwet leidend voor ons handelen', zo verklaarde hij het besluit om dinsdag de regenboogvlag te hijsen.

Honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici hebben de Nederlandse versie van de Nashville Statement, een Amerikaanse initiatief, ondertekend. Dat leidt nu tot veel commotie, niet alleen bij gemeenten en in de Tweede Kamer maar ook bij kerkgemeenschappen waarvan sommige ook de regenboogvlag toonden.